Üzbég pisztácia fajták
A pisztácia hazai termeszthetőségét már 2007-2008 óta vizsgáljuk. Beszerző körútjainkról rendszeresen hoztunk haza Pistacia fajokat, a P. verát is beleértve. A közismert, Iránban, USÁ-ban, Törökországban (stb) termesztett fajták ugyanakkor félsivatagi, nagyon száraz klímához alkalmazkodott változatok, melyek a magyar, sokkal nedvesebb klímában gyakran szenvednek a különböző gombás betegségektől. 2018-ban, Huber Kálmán barátommal sikerült kijutnunk Üzbegisztánba, ahol az akkor már 80 éves is elmúlt Galina Mihajlovna vezetésével szelektáltak valamivel nedvesebb klímában is egészségesen működő, korai érésű, kiváló minőséget adó fajtákat. A Taskenti Erdészeti Kutatóintézet kísérleti ültetvénye olyan helyen található, ahol 450 mm átlagos éves csapadék és esetenként mínusz 20 fok téli hideg fordul elő. Ezekből kaptunk oltóvesszőket, melyeket Máriagyűdön található kertemben, Pistacia terebinthus alanyokra oltva alapoztam meg az üzbég pisztácia fajták hazai kipróbálását. Ezzel párhuzamosan, egy kedves holland barátom, Arie Bruin is oltott az általam küldött alanyokra az Üzbegisztánban kapott oltóvesszőkből. Ezekből is sikerült szinte minden fajtából szép oltványokat nevelni, majd ezeket a Tenkesen elültetni, ahol mára szép, erős kis fákká kezdenek cseperedni. Most, 2023 december 31-én, kíváncsian várjuk a 2024-ben várható első terméseket, hogy értékelhessük ezeknek a kiváló fajtáknak a hazai termeszthetőségét.
Addig is bemutatom a Galina Mihajlovnától kapott kis ismertetőt, melyből sok érdekesség tudható meg a legfontosabb, legígéretesebb fajtákról. Mindegyik fajtához egységesen a szintén üzbég nemesítésű Serhosil porzó ajánlott.