Search

Földimandula (Cyperus esculentes)


 

Földimandula (Cyperus esculentus)

 

Már az ősi Egyiptomban is ismert és az orvoslásban alkalmazott földimandula- fű, földalatti gumós termése.

A termésnek szokatlanul magas a rostanyag tartalma és ezzel egyidejűleg kellemes, édeskés, mandulára emlékeztető íze van. Tartalmaz értékes, könnyen emészthető növényi fehérjét, számos ásványi elemet valamint többszörösen telítetlen szívvédő zsírsavakat és sejtvédő szabad gyökök ellen védelmet nyújtó E vitamint is.

A föld alatt növekedő gumós termést, tisztítás után, kíméletesen pelyhesítik, a ható anyagok nagyságának és arányának megváltoztatása, valamint idegen anyagok, pl. aromák hozzáadása nélkül.

A földimandula étvágycsökkentő hatását sok fogyni vágyó értékeli, mivel telt érzést okozva segít az erőszakmentes, de egészséges lefogyásban.

 

     

 

Hatása az emberi szervezetre:

 

- Serkenti az emésztést, mivel a rostanyagok a bélben megduzzadnak és aktiváló energiát fejtenek ki a nyálkahártyára. Ezáltal az egyik leggyakoribb civilizációs betegséget, a szorulást napokon belül megszünteti.

- A rost anyagok az emésztőrendszerben megkötik a méreg anyagokat és segítenek veszélytelen kiválasztásukban.

- A rost anyagok védik a bélflórát, erősítik a kívánatos szimbionta csírákat és egyidejűleg elfojtják a veszélyes mikroorganizmusokat.

- A földimandula tartalmaz számos enzimet, fitohormont, biotint (H vitamin). Favonoidot, ami az érfalakat stabilizálja és a szöveteket, szerveket, sejteket védi a szabad gyökökkel szemben, úgy, mint az E vitamin.

- 30 gramm Chufas fedi a mindennapi táp és vitál anyag szükségletünket, ezért is hívják a túlélés növényének.

- A természetesen édeskés földimandula regeneráló, energiát adó, teljesítményt növelő, ideg erősítő. Kitűnően alkalmas magas teljesítmény igényeknél, pl. munka, iskola, sport.

- A földimandula rostanyag tartalma a fő hatását a vastagbélben fejti ki. Védi a bélflórát és ápolja a nyálkahártyát, ezáltal megelőző és gyógyító hatása bélpanaszoknál, bélgyulladásoknál és bélráknál.

 

Fogyasztása:

 

1-2 evőkanállal, nyersen, akár magában is vagy friss gyümölcsökkel pl. reszelt almával, banánnal stb.