Keresés

Nagy gyümölcsű kivi magcsemeték!

(Actinidia chinensis, Actinidia deliciosa)
Ez a növény jelenleg nem rendelhető.

Ahhoz semmi kétség sem fér, hogy a kivi Magyarországon termeszthető gyümölcsfaj! Hogy mégis miért érdemes magcsemeték megfigyelésével foglalkozni? Mert ez a növény igazán jó termést csak kedvező fekvésekben, lehetőleg öntözés mellett tud adni. Magoncok szelekciójával van esély olyan példányokat találni, melyek jobban bírják a kórokozókat, szárazabb körülményeket, a gyengébb talajokat, hidegebb fekvéseket, illetve később virágoznak, ezáltal elkerülve a tavaszi fagyokat...

Miután a magok egy híres belga gyűjtemény legszebb fajtáinak legszebb gyümölcseiből származnak (LÁSD A KÉPEKET!!), jó eséllyel lesznek a magoncok között különleges minőséget adók! Ha a különleges minőség még korai éréssel, vagy jó tárolhatósággal párosul, az igazi értéket jelent!

Kicsit nehezíti a dolgot, hogy a kivi kétlaki növény, így sajnos csak kb. 3 év múlva derül ki, hogy egyáltalán porzós, vagy termős egyedeink vannak-e, illetve ha szerencsés esetben termős növényeink (is) vannak, további szerencse kérdése, milyen minőséget kapunk.

Persze, ha semmi sem jön össze, csak van néhány erős kivi növényünk, még mindig ott van az átoltás lehetősége, melyhez oltóvesszőt 1-2 éven belül már fogunk tudni biztosítani.

Sok sikert, jó kísérletezést kívánunk!

 

A témához kapcsolódó cikkünk itt elolvasható!

Fényigény: Félárnyékos helyre

Nedvesség: Átlagos vízigényű

pH: talajban nem válogat
pH savanyú

USDA zóna: 7a

Méret: 30-50

Minőség: CSP9-K2