Keresés

Lang kínai datolya

(Ziziphus jujuba `Lang`)
17 500 Ft

Az itt kínált növények nem magoncok, hanem a Lang fajta mikroszaporítással előállított nemes egyedei!

Egy újabb `rejtély-növény`, ugyanis teljesen érthetetlen, hogy hazánkban miért nem terjedt el még mindig, hiszen teljesen télálló és klímánk egyéb adottságai is tökéletesen megfelelnek számára. A kínai datolya, mint neve is mutatja, Kínából származik, ahol már 4000 (!) évvel ezelőtt termesztették és ahol jelenleg már 400 fölött van fajtáinak száma. Napjainkban Oroszországban, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Dél-Európában és az USA délnyugati részén is számottevő mennyiségben termesztik. Az alapfaj termése kicsi, nem lédús, teljes érésben inkább cukrozott fűrészpornak tűnik, ez lehet az oka, hogy nem sokan kívánták meg eddig nálunk. Nemesített fajtái viszont finomak, lében gazdagabbak, édesek, termesztésre tényleg érdemesek lennének, nem utolsósorban gazdag C-vitamin tartalmuk miatt is. Egyszerre finom gyümölcs és gyógynövény is!

Az ázsiai kultúrákban teáját, gyümölcsét évezredek óta gyógyításra is használják. Számos kedvező élettani hatása ismert, ezek közül csak néhányat emelünk ki: Javítja az izomerőt, növeli az állóképességet, erősíti az immunrendszert, vértisztító és rákellenes hatású, emellett a krónikus fáradtság, kimerültség, ingerlékenység és álmatlanság leküzdésében is nagy segítség!

A növény kezdetben kis kerekded cserje, majd kisebb fává is cseperedhet. Lombozata igen mutatós, viszonylag kis levelei csillogóan fénylő élénkzöldek. Virágai kicsik, zöldessárgák, enyhén illatosak, késő tavasztól kora nyárig nyílnak, a méhek kedvencei. A késő tavaszi fagyok nem ártanak neki, mert lombfakadása is elég késői, virágzása pedig csak májusban kezdődik. Termesztésére bármilyen átlagos adottságú terület megfelelő, (akár fagyzugos terület is) és kifejlett korában a szárazságot is kifejezetten jól tűri!

A `Lang` szeptember elejétől szedhető. Az első fajták egyike volt, melyet az USA-ban termesztésbe vontak. Termése nagy méretű, hengeres körte alakú, teljes színeződés után a legjobb. Rendkívül ízletes, éretten finom édes, ropogós húsú, de hagyhatjuk a fán is megaszalódni, (aszalhatjuk házi aszalógépben is) ekkor gyakorlatilag majdnem olyan, mint a boltban vásárolt datolya, csak a saját kertünkből! (Mi az elkészült aszalványokat mélyhűtőben tartjuk, így szinte korlátlan ideig eláll.)

Fája felfelé törekvő, kifejlett korában szinte teljesen tövistelen, fiatalon azonban még kissé tövises.

Zóna: 5a

Fényigény: Napos helyre

Nedvesség: Átlagos vízigényű

pH: talajban nem válogat

USDA zóna: 5a

Méret: 50-100

Minőség: SZGY