Keresés

Pekán dió: Kanza MAGCSEMETE!

(Carya illinoiensis `Kanza` MAGCSEMETE!)
4 500 Ft

 A Major és a Shoshoni fajták keresztezésével előállított, jó télállóságú amerikai hibrid, mely korán termőre fordul, rendszeresen terem és a betegségeknek jól ellenáll! Nagy méretű termése 54% dióbelet tartalmaz, mely kiváló minőségű! Szeptember utolsó napjaiban érik! Fontos megjegyezni, hogy a pekánok diómérete száraz termőhelyen, vagy nagyon száraz időjárás esetén jelentősen csökkenhet.

Itt magról nevelt csemetéket kínálunk!

pekán dió Észak-Amerikában honos faj, melynek termése háromszor drágább a hazai diókénál. (Meg kell jegyezzük, hogy szebb és finomabb is!) A magról nevelt pekán fák termése azonban általában sajnos többnyire nem érik be hazánkban, mert a termés /mag/ szinte biztosan a hosszú tenyészidejű fajtákról származik, általában USA-beli, vagy Dél-Afrikai termelőktől. Mindez annak ellenére, hogy egyébként a hazai adottságok mellett kiválóan fejlődő és tökéletesen télálló növényről van szó! Ugyanakkor a pekán termőterülete egészen Kanadáig felhatol, ahol az ültetvények egy része a mienknél sok esetben kedvezőtlenebb körülmények közt található! Az északi fajták korai érésűek, így ezek ott is gyönyörű termést adnak!

Sok sikert kívánunk ennek a nagy jövő előtt álló, igazi kuriózumnak a termesztéséhez! Saját fajtagyűjteményünk 2022-ben hatodik éves, a fák egészségesek, gyönyörűen fejlődnek, egyeztetéssel megtekinthetők! 

A Carya fajták (pekán diók) további komoly előnye, hogy azokat a Juglans regia fajtákat gyötrő diólégy nem károsítja!

 

 

Porzási viszonyok:

 

Fontos odafigyelnünk a pekánok telepítésekor a porzási viszonyokra. Miután a fajták túlnyomó többségénél a porzók, illetve a termők nem egy időben nyílnak, ezért porzópárokat kell telepítenünk, melyek kölcsönösen képesek termékenyíteni egymást. Amennyiben egy klasszkus porzópárt már eltelepítettünk (Pl.: Kanza-Pawnee), akkor a két fa nagyon hosszan biztosítja a pollenszórást, így e kettő mellé már gyakorlatilag bármilyen másik fajtát is telepíthetünk, annak porzása is biztosított lesz. Mindemellett azért felsorolunk néhány, a tapasztalat alapján jól működő porzópárt:

 

Pekán porzópárok:

 

Yates: öntermékeny

Choctaw: öntermékeny

Lakota – Pawnee

Lakota – Mandan

Kanza – Pawnee

Kanza – Mandan

Pawnee – Mandan

Pawnee – Creek

Creek – Oconee

Excel – Pawnee

Excel – Oconee

Appalache – Choctaw

Carlson – Snaps

Kanza – Major

Mullahy – Oconee

Major – Mullahy

Major – Lakota

Excel – Kanza

Excel – Mandan

Mandan – Mahan

Mandan – Shoshoni

Mandan - Sioux

Pawnee – Mahan

Pawnee – Shoshoni

Pawnee – Sioux

Fényigény: Napos helyre

Nedvesség: Átlagos vízigényű

pH: talajban nem válogat

USDA zóna: 5b

Méret: 25-40

Minőség: K2