Actinidia kolomikta `Sentyabrskaya` (Sentyabrskaya mandzsu kivi)

 
 

Elérhetőség: A növény rendelhető

Actinidia kolomikta `Sentyabrskaya`, Sentyabrskaya mandzsu kivi növényleírásJapánban, Koreában, Kínában és Oroszország bizonyos területein honos kivi, az aktinídiafélék (Actinidiaceae) családjába tartozó lombhullató kúszónövény. A Sentyabrskaya ukrán nemesítésű, rendkívül bőven termő fajta! A legzordabb fagyzugokban is sikerrel termeszthető, hiszen májusban virágzik és augusztusban már be is érik!
Rózsaszínnel és fehérrel foltozott, gyönyörű, szív alakú leveleivel minden bizonnyal a kivifélék leglátványosabbika! A levelek gyönyörű színeződése általában 2-3 év után jelentkezik először. Az előző évi hajtásokon megjelenő krémfehér, vagy rózsaszín virágok citrom illatúak.
Rendkívül gyors növekedésű, a termőre fordulás a 2.-3. évtől várható. A szőlőszem nagyságú gyümölcsök sárgászöldek, nem szőrősek, héjestól ehetők. C-vitamin tartalmuk extrém magas (!!!), egyes források szerint a citrusfélékhez képest hússzoros mennyiséget tartalmaz!!!
A gyümölcsöt általában nyersen fogyasztjuk, de feldolgozható prémium minőségű lének, bornak, lekvárnak, sőt gyógyászati célra is alkalmazzák! 
Aszalásra is kiváló, így egész télen át fogyasztható! (Mi nem aszaljuk csontszárazra a gyümölcsöket, inkább csak kissé zselés állagúra, és mélyhűtve tároljuk! Ily módon hihetetlenül frissnek tűnik fogyasztáskor! Az aszalás hőmérsékletét soha nem engedjük kb. 50 °C fölé, így a vitamintartalom is teljes értékű marad!)
A legtélállóbb kivi faj, gond nélkül elviseli a mínusz 40 fokot is! (A mandzsúriai tél a szibériaihoz hasonlóan rendkívül kemény, szigorú!) Talajban nem válogat, de tápdús, üde, jó vízellátású helyen számíthatunk tőle jó termésre. Minden kertben kötelezően ott a helye!!! Porzást igényel! Erre az Adam fajta alkalmas.

Fényigény:

Nedvesség:

Talaj:talajban
nem
válogat


Zóna:4a

Méret:35-50

Minőség:K2

Ár : 3 500 FtElőző / következő növényünk:


« Actinidia kolomikta `Adam` (Adam porzós mandzsu kivi) | Akebia quinata (Ötlevelű akébia, csokoládéinda) »