Carya illinoiensis `Pawnee` (Pekán dió: Pawnee)

 
 

Elérhetőség: A növény rendelhető

Carya illinoiensis `Pawnee`, Pekán dió: Pawnee növényleírás Az USA egyik legelterjedtebb fajtája, mely a pekánok termesztési területének felső, északibb vidékein is sikeresen termeszthető. Diói nagy méretűek, a magbél aránya 58%, tisztításkor szépen válik hibátlan felekre. Jó alkalmazkodóképességű, bőtermő változat. A megfelelő beporzás érdekében másik fajtát is ültessünk mellé.

pekán dió Észak-Amerikában honos faj, melynek termése sokkal drágább a hazai diókénál. (Meg kell jegyezzük, hogy szebb és finomabb is!) A magról nevelt pekán fák termése azonban általában sajnos többnyire nem érik be hazánkban, mert a termés /mag/ szinte biztosan a hosszú tenyészidejű fajtákról származik, általában USA-beli, vagy Dél-Afrikai termelőktől. Mindez annak ellenére, hogy egyébként a hazai adottságok mellett kiválóan fejlődő és tökéletesen télálló növényről van szó! Ugyanakkor a pekán termőterülete egészen Kanadáig felhatol, ahol az ültetvények egy része a mienknél sok esetben kedvezőtlenebb körülmények közt található! Az északi fajták korai érésűek, így ezek ott is gyönyörű termést adnak!

Az itt kínált magcsemetéket a Pawnee fajta terméséből neveltük, ezek jó eséllyel fognak 5-7 éven  belül termőre fordulni.

Sok sikert kívánunk ennek a nagy jövő előtt álló, igazi kuriózumnak a termesztéséhez! (hazánkban egyébként már több fiatal ültetvény is van! Saját fajtagyűjteményünk most hatodik éves, a fák egészségesek, gyönyörűen fejlődnek, teremnek, egyeztetéssel megtekinthetők! Van 10 darab, kb 15 éves, hatalmas pekán példányunk is, ezek azonban még a késői fajták magoncai, termésük csak ritkán érik be. Lehet, hogy a globális felmelegedés ezt a gondot nemsokára megoldja...)

A Carya fajták (pekán diók) további komoly előnye, hogy azokat a Juglans regia fajtákat gyötrő diólégy nem károsítja!

Fényigény:

Nedvesség:

Talaj:talajban
nem
válogat


Zóna:5b

Méret:30-;0

Minőség:K2

Ár : 5 500 FtElőző / következő növényünk:


« Carya illinoiensis Wichita (Pekán dió: Wichita) | Castanea sativa x mollissima `Bouche de Betizac` (Bouche de Betizac Eurázsiai hibrid szelidgesztenye) »