Carya illinoiensis `Pawnee` (Pekán dió: Pawnee)

 
 

Elérhetőség: A növény rendelhető

Carya illinoiensis `Pawnee`, Pekán dió: Pawnee növényleírás Az USA egyik legelterjedtebb fajtája, mely a pekánok termesztési területének felső, északibb vidékein is sikeresen termeszthető. Diói nagy méretűek, a magbél aránya 58%, tisztításkor szépen válik hibátlan felekre. Jó alkalmazkodóképességű, bőtermő változat.

pekán dió Észak-Amerikában honos faj, melynek termése háromszor drágább a hazai diókénál. (Meg kell jegyezzük, hogy szebb és finomabb is!) A magról nevelt pekán fák termése azonban általában sajnos többnyire nem érik be hazánkban, mert a termés /mag/ szinte biztosan a hosszú tenyészidejű fajtákról származik, általában USA-beli, vagy Dél-Afrikai termelőktől. Mindez annak ellenére, hogy egyébként a hazai adottságok mellett kiválóan fejlődő és tökéletesen télálló növényről van szó! Ugyanakkor a pekán termőterülete egészen Kanadáig felhatol, ahol az ültetvények egy része a mienknél sok esetben kedvezőtlenebb körülmények közt található! Az északi fajták korai érésűek, így ezek ott is gyönyörű termést adnak!

Ezekből az északi fajtákból kínálunk most oltványokat, melyek az ültetést követő 3. - 4. évtől már teremhetnek, ha a gondozás egyébként megfelelő (a három vesszőparipánk: gyommentesség, tápanyag, víz...).

Sok sikert kívánunk ennek a nagy jövő előtt álló, igazi kuriózumnak a termesztéséhez! (Somogy megyében egyébként van már egy fiatal ültetvény! Saját fajtagyűjteményünk most harmadik éves, a fák egészségesek, gyönyörűen fejlődnek, egyeztetéssel megtekinthetők! Van 10 darab, kb 15 éves, hatalmas pekán példányunk is, ezek azonban még a késői fajták magoncai, termésük csak ritkán érik be. Lehet, hogy a globális felmelegedés ezt a gondot nemsokára megoldja...)

A Carya fajták (pekán diók) további komoly előnye, hogy azokat a Juglans regia fajtákat gyötrő diólégy nem károsítja!

Fényigény:

Nedvesség:

Talaj:talajban
nem
válogat


Zóna:6a

Méret:15-30

Minőség:K3

Ár : 9 950 FtElőző / következő növényünk:


« Carya illinoiensis `Lucas` (Pekán dió: Lucas) | Carya illinoiensis `Snaps` (Pekán dió: Snaps) »