Lonicera kamtschatica `Myberry Sweet (Borealis)` (Myberry Sweet (Borealis) mézbogyó, szibériai áfonya, haskap)

 
 

Elérhetőség: A növény rendelhető

Lonicera kamtschatica `Myberry Sweet (Borealis)`, Myberry Sweet (Borealis) mézbogyó, szibériai áfonya, haskap növényleírás A mézbogyók hazánkban is egyre népszerűbbek! Ez nem véletlen, hiszen az újabb fajták ízben már vetekszenek a kék áfonyákkal, nagy termésűek, könnyen szüretelhetők, érési idejük fajtától függően május közepétől június végéig nyúlik. A legkorábbi fajták a korai földiepreknél is korábban érnek, így a legelső szabadföldi gyümölcsök! További előnyük, hogy rendkívül hidegtűrőek (akár mínusz 45 fokig is!), még a nyíló virágok is elviselnek komolyabb hideget! (Egyes fajtáknál akár mínusz 11 fokot!!)

Talajban nem válogatnak, 4,5 és 8,5 pH között bármilyen kémhatás mellett szépen fejlődnek! Ellenállnak a betegségeknek, így biotermesztésre is alkalmasak! A gyümölcsök antioxidáns tartalma igen magas, sokkal több, mint a kék áfonyáké, gazdagok vitaminokban és egyéb, élettanilag hasznos anyagokban! Napos és félárnyékos helyen is szépen fejlődik, illetve terem, bár a forró kontinentális nyarakon, (mint Magyarországon is gyakran!) szerencsésebb a félárnyékos fekvés a levelek napégésének elkerülése érdekében. Fontos tulajdonság, hogy a növény nem sarjadzik, így nem futja tele a kertet, viszont bokrai hosszú életűek, akár 50 évnél magasabb kort is megérnek!

Kiválóan alkalmasak friss fogyasztásra, illetve dzsem készítésére, de aszalhatjuk is a téli vitaminszegény időszakra!

Betakarításához jó ötlet a képeken látható kanadai módszer, amikor is lefelé fordított esernyőkbe szedik, rázzák a gyömölcsöket!

Télállósigi Zóna: 3 (a kanadaiak szerint 2!!)

A Myberry Sweet fajta Amerikában használatos neve: Borealis.

Fényigény:

Nedvesség:

Talaj:talajban
nem
válogat


Zóna:3a

Méret:15-25

Minőség:CSP9x9

Ár : 2 500 FtElőző / következő növényünk:


« Lonicera kamtschatica `1-17-59` (1-17-59 mézbogyó) | Lonicera kamtschatica `Pruhonicki Letni` (Pruhonicki Letni kamcsatkai mézbogyó, szibériai áfonya) »