Keresés

Fehér zapota

(Casimiroa edulis)
29 950 Ft

 Mexikótól Nicaraguáig, illetve Costa Ricáig terjedő őshazájában már a Kolombusz előtti indián civilizációk is nagyra becsülték értékes, tápláló gyümölcsét, mely gazdag fehérjékben, szénhidrátokban és vitaminokban. A növény ott akár 3000 méter tengerszint feletti magasságig is felhatol, mintegy 10-15 méteres, tenyeresen osztott levelű, örökzöld fává nő, s bőven hozza alma méretű, zöldes-sárgás terméseit. Rendszeres metszéssel, illetve korlátozott méretű edényben tartva természetesen ez a méret könnyen kordában tartható. Ha az avokádóknál említett növényházban, a talajba ültetjük, ott nyilván erőteljesebb növekedést fog produkálni, tartása gyakorlatilag megegyezik az ott leírtakkal. Viszonylag gyengébb, meszes talajokban is szépen fejlődik. A gyümölcshús lágy, krémszerű, íze az őszibarack és a banán keveréke, némi körtés-vaníliás zamattal. Egyes források szerint sok gyümölcs elfogyasztása vérnyomáscsökkentő, álmosító hatású. Magját semmiképpen se együk meg mérgező tulajdonsága miatt! Kifejezetten könnyen nevelhető, nagyon mutatós küllemű, értékes gyümölcsű szubtrópusi növény, mely a fagyokat mínusz 5-6 fokig viseli el.

Fényigény: Napos helyre

Nedvesség: Átlagos vízigényű

pH: talajban nem válogat

USDA zóna: 9a

Méret: 80-150

Minőség: K5