Carya illinoiensis `Sioux` MAGCSEMETE! (Pekán dió: Sioux MAGCSEMETE!)

 
 

Elérhetőség: A növény rendelhető

Carya illinoiensis `Sioux` MAGCSEMETE!, Pekán dió: Sioux MAGCSEMETE! növényleírás Nagy méretű termései könnyen tisztíthatók, kitűnő ízűek, magas olajtartalmúak, hosszú ideig tárolhatók. Gyönyörű lombozatú, erőteljes növekedésű fát nevel. pekán dió Észak-Amerikában honos faj, melynek termése háromszor drágább a hazai diókénál. (Meg kell jegyezzük, hogy szebb és finomabb is!) Az északi fajták korai érésűek, így ezek ott is gyönyörű termést adnak. Sok sikert kívánunk ennek a nagy jövő előtt álló, igazi kuriózumnak a termesztéséhez! Saját fajtagyűjteményünk 2022-ben hatodik éves, a fák egészségesek, gyönyörűen fejlődnek, egyeztetéssel megtekinthetők! 

A Carya fajták (pekán diók) további komoly előnye, hogy azokat a Juglans regia fajtákat gyötrő diólégy nem károsítja!

 

 

Porzási viszonyok:

 

Fontos odafigyelnünk a pekánok telepítésekor a porzási viszonyokra. Miután a fajták túlnyomó többségénél a porzók, illetve a termők nem egy időben nyílnak, ezért porzópárokat kell telepítenünk, melyek kölcsönösen képesek termékenyíteni egymást. Amennyiben egy klasszikus porzópárt már eltelepítettünk (Pl.: Kanza-Pawnee), akkor a két fa nagyon hosszan biztosítja a pollenszórást, így e kettő mellé már gyakorlatilag bármilyen másik fajtát is telepíthetünk, annak porzása is biztosított lesz. Mindemellett azért felsorolunk néhány, a tapasztalat alapján jól működő porzópárt:

 

Pekán porzópárok:

 

Yates: öntermékeny

Choctaw: öntermékeny

Lakota – Pawnee

Lakota – Mandan

Lipan-Kanza

Kanza – Pawnee

Kanza – Mandan

Pawnee – Mandan

Pawnee – Creek

Creek – Oconee

Excel – Pawnee

Excel – Oconee

Appalache – Choctaw

Carlson – Snaps

Kanza – Major

Mullahy – Oconee

Major – Mullahy

Major – Lakota

Excel – Kanza

Excel – Mandan

Mandan – Mahan

Mandan – Shoshoni

Mandan - Sioux

Pawnee – Mahan

Pawnee – Shoshoni

Pawnee – Sioux

Fényigény:

Nedvesség:

Talaj:talajban
nem
válogat


Zóna:5b

Méret:25-40

Minőség:K2

Ár : 4 500 FtElőző / következő növényünk:


« Carya illinoiensis `Pawnee` MAGCSEMETE! (Pekán dió: Pawnee MAGCSEMETE!) | Carya ovata `Weschke` OLTVÁNY, CSAK SZEMÉLYES ÁTVÉTELLEL! (Weschke hikoridió OLTVÁNY, CSAK SZEMÉLYES ÁTVÉTELLEL!) »