Cedrus deodara `Simla` K6 (Simla himalájai cédrus K6)

 
 

Elérhetőség: A növény rendelhető

Cedrus deodara `Simla` K6, Simla himalájai cédrus K6 növényleírásKarcsú piramis, vagy kúp alakú nagy fává nő meg, ágai vékonyabbak, lehajlók, a csúcs bókoló, de egyébként nagyon szép egyenes sudarat nevel. Lombja hamvas kékes árnyalatú, a friss hajtások világosak, lágyak, ívesen lehajlók. Rendkívül impozáns megjelenésű, szép fa, mely kitűnően érzi magát a hazai talaj és éghajlati adottságok mellett! A nálunk kiültetett példányok 3 éves koruk után már kb. 1 métert nőttek minden évben, függetlenül a lehullott csapadék mennyiségétől! Az itt kínált növények magjait Dr. Debreczy Zsolt hozta India ény-i részéről, Himachal Pradesh államból a Simla-hágóról (2800 m tengerszint feletti magasság!!!), a himalájai cédrus egyik legzordabb termőhelyéről!!! Várható volt a zord termőhelyi származású Simla változat kitűnő helytállása a hazai viszonyok mellett és ezt az Egerágon elültetett több tucatnyi példány gyönyörű fejlődése fényesen igazolta is! A 2011-2012-es télen a domboldalon gyakorlatilag sértetlenül viselték el a kb. mínusz 25 fokos tartós hideget. 2018-ra a gyönyörű fává cseperedett növények elérték az átlagosan kb. 7-9 méteres magasságot!

Valójában nem fajtáról van szó, hanem magról nevelt példányok állományáról, így az egyedek közt vannak szemmel látható különbségek. Mégis olyan populációt takar a Simla megnevezés, mely a himalájai cédrus egy igen zord élőhelyről származó és a létező (valószínűleg) legtűrőképesebb egyedeit jelenti.

 

Szívesen látjuk az érdeklődőket a Simla-cédrusok megtekintésére egerági birtokunkon, ahol mintegy 100 méter hosszú sort ültettünk ebből a csodálatos fajtából! Ezek a példányok már a 6-7 métert közelítik! 

   6a USDA-zóna

A Cedrus deodara alapfajból Iharosberényben egy kb. két évszázados, gigantikus méretű példány található a kastélyparkban. Fája igen tartós, vízben és szárazon is ellenálló, emiatt Indiában (itt található az őshazája) komoly erdészeti jelentőséggel bír, de máshol is ültetik ebből a célból. Semmi sem magyarázza, hogy közparkjainkból miért hiányzik a libanoni és atlasz cédrusokkal (és persze jónéhány egyéb impozáns örökzölddel) együtt, úgy tűnik városi főkertészeink nehezen szakítanak a néhány közönséges lombos fafajjal, illetve pár, gyakorlatilag gyomnövény-kategóriába tartozó cserjefajjal való parkosítás `nemes` hagyományával! Tágasabb kertekből nem hiányozhat! Bekötőutak, majorok, sétányok csodálatos, festői szépségű sorfája!

 

 

Fényigény:

Nedvesség:

Talaj:talajban
nem
válogat


Zóna:6a

Méret:50-60

Minőség:K6

Ár : 3 750 FtElőző / következő növényünk:


« Cedrus deodara (Himalájai cédrus) | Cedrus libani ssp. stenocoma (Tauruszi libanoni cédrus, Török cédrus, Télálló libanoni cédrus) »