Gleditsia triacanthos (Lepényfa)

 
 

Elérhetőség: A növény rendelhető

Gleditsia triacanthos, Lepényfa növényleírásÉszak-Amerikából, azon belül is a Mississippi-medencéből és tág környékéről származik, a Nagy-tavaktól egészen a Mexikói-öbölig honos. Jórészt ártereken, folyóvölgyekben fordul elő, ennek ellenére jó szárazságtűrő. Edzettsége, és jó tűrőképessége miatt még bányameddők rekultivációjánál is ültetik!  Vastagabb ágain és még a törzsén is erőteljes töviscsomók vannak, melyek még el is ágazhatnak, és méretük elérheti a 20 cm-t! Ezen tulajdonsága miatt kiváló sövénynövény, különösképp ha rendszeresen visszavágjuk és ezáltal a talaj közelében sűrűn elágazódik! 

Kevesen tudják, hogy magja akár 30 %-nyi cukrot is tartalmazhat! A fiatal, még zöld magok a zöldborsóhoz hasonlóan fogyaszthatók, az érett, kemény magokat pedig megpirítva kávé helyettesítésére használják! Magokkal teli, érett hüvelyterméseit a kecske szívesen fogyasztja!

Fája erős, kemény, talajjal érintkezve is hosszú ideig tartós!

 5 USDA-zóna

Fényigény:

Nedvesség:

Talaj:talajban
nem
válogat


Zóna:5a

Méret:40-60

Minőség:K3

Ár : 1 500 FtElőző / következő növényünk:


« Ginkgo biloba `Blagon` (Blagon oszlopos páfrányfenyő) | Gleditsia triacanthos `Sunburst` (Sunburst aranysárga lombú krisztustövis) »