Evodia hupehensis (Tetradium daniellii) CSP9 (Kínai mézesfa CSP9)

 
 

Elérhetőség: A növény rendelhető

Evodia hupehensis (Tetradium daniellii) CSP9, Kínai mézesfa CSP9 növényleírás Gyorsan nő a kínai mézesfa


Hosszú hetekkel kitolhatja a nektárhordás idejét a kínai mézelő fa, amely megkönnyítheti a magyar méhészek dolgát. A fára Csima Sándor hívta fel a figyelmünket, aki Jánoshalmán él, és ifjúkorában méhészkedett is. A kínai mézelő fa telepítésének ötlete csak pár éve jutott eszébe, azóta kertész élettársával facsemetéket is nevel.

Az ötlet egyszerűségében is megkapó: az Evodia hupehensis (kínai mézesfa) már régóta megtalálható Magyarországon, de telepítését sehol nem végzik nagyban. A méhészek kapva kapnának rajta, hogy a méhek tovább tevékenykedhessenek, csakhogy július végére már minden számukra használható növény elvirágzik. Erre a problémára kínál megoldást az evodia telepítése: augusztusra esik a virágzása, és híresen jó mézet ad.
Maga a fa gyors növésű, díszfának és erdősítésre is alkalmas, fehér évgyűrűi miatt a szerszámkészítésben és a bútorgyártásban is lehetne hasznosítani. Ilyen kísérleteket nem folytattak még, a kínai mézfa jelenleg különlegességszámba megy, holott a magyarországi éghajlatot szereti, és ellenálló a betegségekkel szemben, minden adott tehát a telepítéshez. A fiatal növényeket legjobban a nagy hidegek veszélyeztetik, és a palánták közül néhányat szárrothadás támadott meg a sok csapadék miatt, ám ilyen gondok a nagyobb facsemetéket nem érintik.
Ami igazán lényeges: a fajtán belül is öt-tíz napos eltéréssel kezdődik a virágzás, amely így hosszú ideig tart. Az ágvégeken több száz virág és kehely is fejlődhet. A hársfa elvirágzása után biztosíthatja a további nektárgyűjtést, és alkalmas lehet arra is, hogy a méhek télire bespájzoljanak. Az ötlet tehát kiváló, kérdés, hogy a méhészeket és másokat mennyire villanyozza fel. A papírgyártáshoz és a bútorgyártáshoz biztosan kellenek további kísérletek, hiszen a most elültetett fákból csak negyven év múlva lehet asztalt faragni. Arra viszont van remény, hogy az utak mellett védősávként vagy díszfaként ültessenek néhányat. Egyelőre a méhészek csak akkor élvezhetik áldásos hatásait, ha saját maguk gondoskodnak kaptáraik közelében kínai mézesfák telepítéséről.

 

Forrás: http://www.szabadfold.hu/cikk?4458, szerző: Tanács Gábor

Fényigény:

Nedvesség:

Talaj:talajban
nem
válogat


Zóna:5b

Méret:15-30

Minőség:CSP9x9

Ár : 750 FtElőző / következő növényünk:


« Eucalyptus parvifolia (E. parvula) (Kislevelű eukaliptusz) | Fagus sylvatica `Dawyck Purple` (Dawyck Purple Oszlopos vérbükk) »