Araucaria araucana (Chilei araucaria, araukária)

 
 

Elérhetőség: A növény rendelhető

Araucaria araucana , Chilei araucaria, araukária növényleírásHazájában nagy fa, és bizony tévhit, hogy nálunk csak védett helyen telel át! Ezt igazolja (sok más gyönyörű hazai példány mellett! /pl. Pécs, Kiskorpád.../) Keszthely mellett, Nemesbükön található csodálatos két példánya, melyek 10-12 méter magasak és már kb. 25 évesek! Az Araucaria szép fejlődésének titka valószínűleg a talajban keresendő: egyre nyilvánvalóbb az eddigi tapasztalataink alapján, hogy a laza, szellős, jó vízáteresztő közegben érzi a legjobban magát, főként, ha az kissé savanyúbb kémhatású! A fentebb említett Kiskorpád (Somogy megye) környékén is ilyen típusú, lazább, homokos talaj jellemző. Ezen a környéken (de az országban sok más helyen is!) valószínűleg több négyzetkilométernyi erdő lehetne az Araukáriából! Megkockáztatom, hogy ahol a szelídgesztenye jól érzi magát, ott valószínűleg az Araukária sem lesz csúnya... (:-)))

Igen mutatós, különleges megjelenésű fenyő, tojásdad alakú, széles, sötétzöld levelei kemények, szúrósak. Csak érdekességképpen említjük, hogy nagy méretű, ehető és ízletes magjait őshazájában előszeretettel fogyasztják, sőt (sajnos) állatok takarmányozására is használják!

7a USDA-zóna 

 

Fényigény:

Nedvesség:

Talaj:pH
semleges


pH
savanyú

Zóna:7a

Méret:20-30

Minőség:K2

Ár : 12 000 FtElőző / következő növényünk:


« Abies koreana `Silberlocke` (Ezüstlombú koreai jegenyefenyő) | Calocedrus decurrens (Kaliforniai gyantásciprus (gyantáscédrus)) »