Ribes nigrum `Ben Sharek` (Ben Sharek fekete ribizli, ribiszke)

 
 

Elérhetőség: A növény rendelhető

Ribes nigrum `Ben Sharek`, Ben Sharek fekete ribizli, ribiszke növényleírás Szintén skót nemesítésű változat: 1-1,2 m magasra növő bokrokat nevel, melyeken már július első felében érnek nagy méretű, fényes fekete bogyókból álló fürtjei, melyek rázással is szedhetők teljes érettségben. Öntermékeny, magas hozamú fajta, gyümölcse kiváló ízű és minőségű, friss fogyasztásra, eltevésre és lefagyasztásra is tökéletes! Kisebb, zömökebb termete miatt szűkebb kertekben is elfér, alkalmas edényes tartásra, illetve a kertben sorban egymás mellé sűrűn ültetve alacsony sövénynek is. Hidegtűrése és betegségellenállósága is kiváló, az egyik leginkább ajánlott fajta! Télállósági Zóna: 6b.

 

A fekete ribizli (Ribes nigrum) Észak-Európában és Ázsiában honos cserje, melynek gyümölcse rendkívül jótékony hatású az egészségre és az élettani folyamatok számos területére!

Elsősorban a hűvösebb, nedvesebb klímát és a termékeny talajokat kedveli, így hazánkban inkább magasan fekvő, illetve északias termőhelyeken, illetve mélyebb, hidegebb, nedvesebb völgyekben érdemes ültetni.

Világszerte számos ribizlibetegség és kártevő keserítette meg a termesztők életét, ezért komoly nemesítői munka indult meg ezen károsítók kiküszöbölése érdekében. Az erőfeszítések egyik éllovasa a Skóciai Termesztési Kutatóintézet lett, ahonnan egymás után kerültek ki az új, ellenálló és kiváló minőséget adó változatok, melyeket ma is a világ legjobb fajtái között tartanak számon! Ezek az ún. Ben... széria tagjai.

Érdekesség, hogy Finnországban komolyan foglalkoznak a zöld termésű fekete ribizlivel, mely kevésbé erőteljes aromájú és még édesebb. 

 Oroszországban, a monostorok kertjeiben már a 11. századtól termesztették, Európa egyéb részein is mintegy 400 éve foglalkoznak művelésével. Gyógyító és üdítő hatása miatt Európában és Ázsiában, sőt, Új-Zélandon is egyre komolyabb mennyiségben termesztik. Egyedül Oroszország 500.000 tonna kürüli mennyiséget állít elő évente! A II. világháború idején pl., amikor Nagy-Britanniában egyre nehezebbé vált a vitamindús gyümölcsök beszerzése, a kormány komolyan ösztönözte a termelőket a fekete ribizli termesztésének növelésére, sőt a 2 éven aluli gyermekek számára ingyen osztották a fekete ribizli préselt levét!

 

A fekete ribizli jótékony élettani hatásait csak dióhéjban soroljuk fel:

Szív és érrendszer: a gyümölcs nagy mennyiségű flavonoidot és Omega 3-at tartalmaz, ez kiváló hatású a keringési rendszerre.Csökkenti a szívmegállás és a stroke veszélyét, illetve a magas vérnyomást.

Öregedés és Rák: Rendkívül magas antioxidáns tartalma csökkenti a rák kialakulásának veszélyét, mert leköti az ezt okozó szabad gyököket. Ugyanezen káros szabad gyökök felelősek az öregedési folyamatok gyorsulásáért is, így a fekete ribizliben lévő antioxidánsok az oxidatív stressz ellensúlyozásával ezeket a negatív folyamatokat is sikeresen gátolják, lassítják! 

Emésztés: Hatóanyagai elősegítik a hasznos bélflóra kialakulását és kiegyensúlyozott működését.

Immunrendszer, látás és gyulladások: A fekete ribizli kimagaslóan sok C-vitamint tartalmaz, emellett ún. fitonutrienseket, tanninokat és a nem elégszer hangsúlyozható antioxidánsokat. Mindezek jelentősen csökkentik a gyulladásokat és kifejezetten erősítik az immunrendszert, gyorsítják a gyógyulást, betegségekből való felépülést! A gyümölcs magas A-vitamin tartalma a látásra gyakorol igen jótékony hatást, az antioxidánsok a retina védelmét is segítik! A termésben lévő antociánok és tanninok antibakteriális hatást is kifejtenek, így a fertőzések leküzdésében is segítenek!

Vérképzés: A gyümölcs magas vastartalma, a kimagaslóan gazdag C-vitamin tartalommal karöltve kiválóan segíti a vérképzést, a vörös vérsejtek termelését.

Csont és fogak: A kalcium is jelentős mennyiségben van jelen a fekete ribizliben, ami beépülve erősíti a fogakat és a csontokat, illetve gátolja a csontritkulást!

Agy: Az antioxidánsok és a magas vastartalom együttes hatásaként segíti az agy jó oxigénellátottságát, ezáltal öregedési folyamatainak ellensúlyozását és élénkíti a memóriát!

Vese: Fekete ribizli lé fogyasztása csökkenti a vesében lévő és a vesekő kialakulásáért felelős oxálsav mennyiségét is!

Még lehetne sorolni a sok jótékony hatást, amit ennek az értékes gyümölcsnek köszönhetünk, de az biztos, hogy rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészség és a jó közérzet fenntartásához! Főleg, ha a szabad levegőn, fizikai munkánkat nem sajnálva, vegyszerek mellőzésével, mi magunk termesztjük, szüreteljük és dolgozzuk fel az adott évre a családnak szükséges termésmennyiséget!

Fényigény:

Nedvesség:

Talaj:talajban
nem
válogat


pH
semleges

Zóna:3a

Méret:30-50

Minőség:K2

Ár : 1 650 FtElőző / következő növényünk:


« Ribes nigrum `Ben Lomond` (Ben Lomond fekete ribizli, ribiszke) | Ribes nigrum `Silvergieters Schwarze` (Silvergieters Schwarze feketeribizli, feketeribiszke) »