Maclura pomifera K2 (Narancseper K2)

 
 

Elérhetőség: A növény rendelhető

Maclura pomifera K2, Narancseper K2 növényleírásLeginkább sövénynövényként ismert faj. Erősen tövises hajtásai miatt erre valóban elsőrendű. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy kőkemény fája az akácnál is sokkal magasabb fűtőértékű, illetve feldolgozva szinte örökös élettartamú! Egy helyi, egerági ismerősöm a szőlőjében oszlopnak használja, az ő elmondása szerint földbe állítva is messze meghaladja az akác élettartamát! Narancseper gallyakat égetve mi is megtapasztaltuk, micsoda elképesztő hőt ad le, a tűz közelében sem lehetett megmaradni! Haszonfa és tűzifa céljára nagyon komolyan érdemes lenne foglalkozni vele! (Egyébként az USÁ-ban a legnagyobb mennyiségben ültetett fafaj! Úgy látszik, ők már rájöttek...) A képen egy különösen szép, oszlopos, pécsi példány törzse látható. Árbócakác már van. Árbócnarancseper???

 

 

Ültetés nyugalmi időszakban: A növények bármikor ültethetők, ha a talaj nincs megfagyva és a levegő hőmérséklete legalább nappal nulla fok fölött van. Ezt követően, őszi, téli ültetés esetén a kis narancseper növényeket lombbal, forgáccsal (stb). le kell takarni, mert ha az első tél nagyon durva, akkor visszafagyhatnak kissé, bár alsóbb részekből mindenképpen újrahajtanak. 1-2 év múlva már nincs szükség takarásra, mert a nagyobb, fejlettebb növények a keményebb teleket is jól tűrik.

Tavaszi, nyári ültetés esetén az őszi lombhullás után csak akkor van szükség takarásra, ha valamilyen ok (gyenge, gyomos talaj, szárazság...) miatt a narancseprek nem tudtak kellőképpen megerősödni, kicsik (50-60 centi alatti méret) maradtak. A méter körüli példányok már jól ellenállnak a nagyobb hidegeknek is!

 

 

Zárójelben jegyzem meg, hogy a ma még ismeretlen Cudrania tricuspidata gyümölcstermő növény, amit leginkább málnafa néven lehet nevezni, a Maclura pomifera legközelebbi rokona. A Maclura pomifera az USÁ-ban, a Cudrania tricuspidata pedig Kínában honos. Ez utóbbi hamarosan be fog robbanni a köztudatba, miután teljesen télálló növényről van szó, termése pedig igen különleges. Mindenesetre szokatlan, hogy egy 6 méterre növő fa málnához hasonló gyümölcsöt teremjen! 

Fényigény:

Nedvesség:

Talaj:talajban
nem
válogat


Zóna:4a

Méret:30-40

Minőség:K2

Ár : 1 500 FtElőző / következő növényünk:


« Juglans nigra (Fekete dió) | Morus alba (Fehér eper) »