Pistacia vera Magcsemeték! (Pisztácia Magcsemeték!) - Enciklopédia

 
 

Elérhetőség: A növény jelenleg nem rendelhető

Leírás

 Az egyik legfinomabb héjas gyümölcs, melynek termesztése Magyarországon is küszöbön áll! 2018-as Közép-Ázsiai utunk során sikerült beszereznünk, és különböző oltásmódokkal megőriznünk a legfagytűrőbb, legkorábbi érésű, gyönyörű minőséget adó fajtákat! Mintegy 6 termős és 2 porzós változat áll megfigyelés alatt kísérleti állományunkban!

Itt most Törökországi eredetű magból nevelt csemetéket kínálunk, melyek szintén ígéretes tulajdonságokat hordoznak! Mivel a pisztácia kétlaki növény, nem tudni, mely egyedek lesznek porzósak, illetve termősek, de a tapasztalat alapján lényegesen több termős egyed fejlődik a magvetésekből, mint porzós. Az egyéb tulajdonságok is nyilván kérdésesek, de néhány darab elültetésével jó eséllyel mindkét nem megtalálható lesz köztük, illetve időben beérő, jó minőséget adó fákká cseperednek. Ha a reményeket mégsem váltanák be az így kapott növények, viszonylag egyszerűen átolthatók a későbbiekben, így végeredményben mégis megvalósul az otthoni pisztácia termesztés! Az átoltáshoz 1-2 éven belül már fogunk tudni szemzőhajtásokat biztosítani!

Szem előtt kell tartani ugyanakkor, hogy a pisztácia a meleg, sőt forró fekvéseket szereti, nagyon szárazságtűrő, így ültetése elsősorban déli domb-, vagy hegyoldalakon ajánlott elsősorban. Tűri a kifejezetten szegény, homokos, vagy köves, hamar kiszáradó talajokat is! A természetben gyakran fordul elő olyan helyeken, ahol 200 mm, vagy akár még kevesebb is az éves csapadék! Fagytűrése ugyanakkor meglepően jó, mínusz 20 fok körüli!

A szelekciós munkához sok sikert, izgalmas kísérletezést kívánunk!


A témához kapcsolódó cikkünk elolvasható itt!

Fényigény:

Nedvesség:

pH:

pH semleges

Méret:

20-30
További ajánlataink a kategóriából