A banánA banán (Musa paradisiaca)

 


A banán (Musa paradisiaca) a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágy szárú, bár gyakran fatermetű növény. Levelei egymásra borulva 3-5 méter magas áltörzset alakít ki. Lecsüngő, összetett fürtvirágzata van. Évente 50-70 kg keményítőben gazdag, utóérő gyümölcsöt hoz (tulajdonképpen áltermés). Termése bogyótermés. Az átlagosan 10-15 cm hosszú, hajlott, sokszögletes, lekerekített, zöldessárga gyümölcsök közös száron helyezkednek el. Banánkivitel szempontjából első helyen ma Ecuador áll.

Bár vadon termő változatának gyümölcsében nagy, kemény magok találhatók, a termesztett triploid változat mag nélküli. Magok hiányában sarjadzással, aszexuálisan szaporodik, ezért a termesztett banánok egy-egy közös ős klónjának tekinthetők, az így keletkező monokultúra pedig csökkenti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet.


Története


Ázsiából származik, de a görögök már i. e. 333-ban bizonyítottan ismerték.


Felhasználása


A banán gyümölcsének jellegzetes zamatú húsát vagy frissen fogyasztják, vagy szárítva (liszt, pehely) kerül forgalomba.
Az éretlen, zölden szedett gyümölcsöt az értékesítés helyén utóérlelik.
A zöld banán hűtőtárolása 90-95% relatív páratartalmú térben 14-15 °C hőmérsékleten 10-20 napig lehetséges. Érett állapotban 13-16 °C-on tanácsos tartani, 13 °C alatt barnul. Eltarthatósági ideje 5-10 nap.

Táplálkozási jellemzői (nyers banán)
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 90 kcal 370 kJ
Szénhidrátok 22,84 g
- Cukrok 12,23 g
- Rost 2,6 g
Zsír 0,33 g
Fehérje 1,09 g
A-vitamin ekviv. 3 μg 0%
Tiamin (B1-vitamin) 0,031 mg 2%
Riboflavin (B2-vitamin) 0,073 mg 5%
Niacin (B3-vitamin) 0,665 mg 4%
Pantoténsav (B5-vitamin) 0,334 mg 7%
B6-vitamin 0,367 mg 28%
Folsav (B9-vitamin) 20 μg 5%
C-vitamin 8,7 mg 15%
Kalcium 5 mg 1%
Vas 0,26 mg 2%
Magnézium 27 mg 7%
Foszfor 22 mg 3%
Kálium 358 mg 8%
Cink 0,15 mg 1%

(A százalékos értékek az amerikai felnőtt javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.)
Forrás: USDA tápanyag adatbázis
Mivel a gyümölcs (valójában lágy szárú növény) könnyen emészthető, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból 110 perc alatt kiürül. Ajánlható gyomorfekélyben szenvedőknek, ugyanis az orvostudomány gyógyhatásúnak tartja. A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz. Jelentős szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.

A magyar weboldalakon és táplálkozási tanácsadókban kalcium tartalmáról gyakran 110 mg / 100 g adat szerepel, ami sokkal nagyobb, mint amit a külföldi adatbázisokban olvashatunk. Dr. Bíró György úr megerősítette, hogy az adat tévesen szerepelt a Bíró-Lindner Tápanyagtáblázat című könyvben. Ennek megfelelően, a tej kalciumtartalmának pótlására, vagy a csontritkulás kezelésére a banán nem ajánlható, az ilyen jellegű közlések tévesek lehetnek
A banán, latin nevén "Musa paradisiaca", a trópusokon élő lágyszárú, bár sokszor fatermetű növény. Termését - mely valójában bogyótermés - világszerte fogyasztják. A banán gyümölcse görbe, melynek oka, hogy a kis banánok (melyek még egyenesek) eredetileg a talaj felé fejlődnek, de igyekeznek a Nap felé fordulni, emiatt meggörbülnek.

Az Európai Unió kidolgozta minőségügyi szabványát a banánra vonatkozóan. Ez számos hireszteléssel szemben nem azt jelenti, hogy a banán nem lehet görbe. Az EU sajtóirodája szerint: "A tagállamok felkérésére a Bizottság minőségi szabványokat dolgozott ki banánokra és azokat 1994-ben elfogadták. Ezek a gyümölcs megítélésének elősegítésére szolgálnak".
A történelmi banán
Valószínűleg Napóleon volt az első Európában, aki megkóstolta a banánt, mármint azt, amelyik szerencsésen átvészelte a Martinique-tól Európáig tartó hoszszú út viszontagságait. A gyümölcsöt egyébként feleségének, Joséphine-nek az anyja küldte a császárnak. De ha ekkor még nem is, száműzetésében, Szent Ilona szigetén, biztosan fogyasztott banánt. E rumban sütött gyümölcs az egyik kedvence volt.
A banán őshazája Délkelet-Ázsia lehetett, ahol már 4000 évvel ezelőtt ismerték. Plinius elbeszélése szerint Nagy Sándor katonái is megkóstolták indiai hadjáratukon ezt az egzotikus gyümöl-csöt. Észak-Egyiptomba és a Közel-Keletre először arab kereskedők vitték a VII. században. Innen hódította meg aztán az egész fekete földrészt.


A portugáloknak a XV. század elején sikerült banánsarjakat áttelepíteniük nyugat-afrikai lertárra.

Növény
A banán a Föld legnagyobb lágyszárú növénye: hatalmas cserje, vadon élő változata akár a 15 m-es magasságot is elérheti, az ültetvényeken a mérete 6 és 9 m között van.

 

 Termesztés


Banánültetvény minden trópusi területen van; kisnövésű változata, a Dwarf Cavendish (törpe- Cavendish, kanári vagy kínai banán) a trópusokon kívül is megél. A legfontosabb banántermesztő országok: Brazilia, India, a Fülöp- szigetek, Ecuador, Mexikó és Tájföld.

Kínálat


Évek óta többnyire nagy banánok kerülnek piacra. Kereskedelmi forgalomba azonban nem fajtanevük, hanem a gyümölcskereskedelmi konszernek márkanevei alatt kerülnek (Chiquita, Dole, Bonita).

Import


A nagyméretű banánokat egész évben importálják Ecuadorból, Kolumbiából, Costa Rica-ról, Hondurasról, Guatemala-ból, és Panama-ról. A többi típus nem található meg rendszeresen az üzletekben, és áruk is jelentős ingadozásokat mutat.

Termés


Ehető:a gyümölcshús.
Élvezhetetlen:a héja.
Mérete:az ujjnyitól akár 30 cm-ig.
Forma:görbe vagy egyenes, hosszú, vékony, és hegyes végűtől egészen vastag és tömzsiig.
Héja:zöld, sárga, vagy pirosas.
Gyümölcshúsa:krémszínűtől kezdve a sárgáig és pirosasig.
Érett állapotban:héja sárga, teljesen éretten barnás- sárga, kis barna foltokkal.
Túlérett gyümölcs:a héján barna foltok láthatók, vagy teljesen barna színű; a gyümölcs húsa enyhén erjedt ízű.
Éretlen gyümölcs:kemény és zöld; húsa fanyar és kesernyés.
Felhasználás
Nyersen, és sütve, befőzve lekvár vagy chutney alapanyaga.

 Tárolás


Az érett gyümölcsöt szobahőmérsékleten. Hűtőben tárolva elveszíti aromáját és foltos lesz. Utóérés szobahőmérsékleten.

 

Forrás: http://gyumi.5mp.eu/web.php?a=gyumi&o=b1OgnzXOjw