10 tipp a tavaszi allergia ellen

 

 

10 tipp a tavaszi allergia ellen 

 

Folyik az orrod, könnyezik a szemed, folyton tüsszögsz, köhögsz, és már megint ott vannak azok a sötét karikák a szemed alatt... Ha nem az épp aktuális influenzát kaptad be, akkor ez csak egyet jelenthet: tavasz van. Te pedig allergiás vagy.

Nem, nem a tavaszra, hiszen tudjuk, hogy azt alig vártad. Amire viszont senki sem vágyott, aki valamilyen allergiával küzd, az a pollen-támadás az évnek ebben az időszakában. A természet felébred, akcióba lendül, mi meg nem győzzük leküzdeni a szervezetünkre gyakorolt hatását. Íme, pár hasznos és gyógyszermentes megoldás a tavaszi allergiák kezelésére.

 

1, Takaríts! Sokat.

Porszívózd át a lakást és a bútorokat legalább hetente kétszer. Ha nem a kosz, csak a por miatt csinálod, ez nem tart sokáig. Mindenképpen moss fel (sima vízzel, vagy vegyszermentes, természetes tisztítószerrel), akár naponta. Egy nedves törlőkendővel töröld át azokat a felületeket, ahol megülhet a por – minél gyakrabban, annál jobb.

 

2, Szedj rengeteg C-vitamint!

A C-vitaminnak megvan az a képessége, hogy ellensúlyozza a gyulladásos reakciókat a szervezetben. Túladagolni nem lehet, legfeljebb meghajt egy kicsit… Több esetben a reakció után 24 óra alatt beszedett 15-20 x 1000 mg teljesen kezelte például a szénanátha tüneteit. Ne félj a nagy dózisú C-vitamintól, nyugodtan szedhetsz folyamatosan 5000 mg-ot az allergiás időszakokban.

 

3, Öblítsd át az orrod és az arcüregeidet.

Erre a célra vannak remek kis szerkezetek, amiket a gyógyszertárban lehet kapni. Egyik orron be, a másikon ki, egyáltalán nem kellemetlen, még ha rosszul hangzik is (na jó, kicsit csikiz). A legjobb a sósvizes oldat, ez elvékonyítja azt a nyákréteget, ami a pollent, baktériumokat, vagy allergéneket őrizgeti odabent. Naponta többször is öblíthetsz, varázslatos a hatása.

 

4, Ne egyél cukrot!

A cukor verseng odabent a C-vitaminnal, hogy melyikük bírjon felszívódni, és általában a cukor nyer. Mindkettőt az inzulin szállítja a sejtekhez, de valamiért a cukor szimpatikusabb az inzulinnak (pedig majdnem ugyanúgy néz ki, mint a C-vitamin), és inkább őt viszi be a sejtekbe. Ha a normálisnál csak 20%-kal magasabb a vércukorszinted, az 75%-kal csökkenti az immunrendszered teljesítményét. Így a cukor legyengíti az immunrendszered, és még gyulladást is okoz a szervezetedben. Mivel az allergia egy immunreakció, és gyulladással jár, gondolom, ezt nem kell tovább magyarázni.

 

5, Kerüld a légkondit...

a lakásban, az autóban, ahol csak lehet – vagy ha már muszáj használni, cseréld gyakran a szűrőjét. Ha légkondicionált irodában dolgozol, nyugodtan kérheted egészségügyi indokkal, hogy átmenetileg „normális” helyiségben dolgozhass, vagy ha olyan a munkád, akkor akár otthonról.

 

6, Egyél változatosan!

Minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt és olajos magot fogyasztasz, annál könnyebb lesz a szervezetednek megbirkózni a fura behatolókkal. Ha igazán rendbe hoznád a táplálkozásodat, valószínűleg megszűnne az allergiád. Egyél minél változatosabb és természetesebb táplálékokat, kerüld az allergén-gyanús ételeket, és egyél igazi joghurtot. Ezek mind tele vannak olyan enzimekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és jó baktériumokkal, amik segítenek az immunrendszeredet jó formában tartani.

 

7, Kerüld a tejet!

Bár a nyers tej (nem, nem kell felforralni, nem is szabad)sok esetben jót tesz a szervezetnek, a hőkezelt, "bolti" tej, az kifejezetten rossz. Tudniillik nem marad benne semmi abból, amitől a nyers tej olyan jó, viszont nehéz megemészteni, leterheli a szervezetet, és rengeteg nyákot képez. Az asztmások például döbbenetes javulást érnek el az állapotukban csak azáltal, hogy kiiktatják a tejet az életükből. Ha nem jutsz igazi, házi és nyers tejhez, inkább egyáltalán ne igyál tejet. Élőflórás joghurt, kefir mehet, tej és sajt nem. Tejszín sem.

 

8, Hajrá, fűszer!

A fűszeres, csípős ételek segítenek oldani a nyákot. Inkább csak tüneti kezelés, de hatásos: egyél erős paprikával, csilivel, borssal, csípős curry-vel készült ételeket (lehetőleg hús nélkül), és egy ideig nem lesz gondod a bedugult orral.

 

9, Zárd ki a pollent.

Ne vezess lehúzott ablakkal, és ne szellőztess napközben.Éjszaka nyitogass ablakot, amikor a legkisebb a pollenkoncentráció, az ágyneműdet pedig mosd ki gyakran. Ha lehet, tüntesd el a szőnyeget ebben az időszakban, és a textilekből is minél kevesebbet hagyj elöl. A sötétítőfüggöny, a nagy párnák, a terítők és az ágytakarók remekül gyűjtik a pollent, amit te folyamatosan beszívsz az otthoni lét közben.

 

10, A szappan csodákat tesz.

Moss kezet, és zuhanyozz le, miután sok időt töltöttél a szabadban. Cseréld gyakrabban a ruháid, hiszen azokon is megragad a pollen, és onnantól folyamatosan ott van az orrod alatt.

 

http://www.nana.hu/test-es-lelek/egeszseg/10-tipp-a-tavaszi-allergia-ellen-106361.html